dinsdag 18 februari 2014

Chapati maken en eten

Vandaag hebben we chapati gemaakt, dit is Indiaas platbrood vergelijkbaar met Surinaamse rotti. Het wordt gemaakt van bloem en water en een beetje zout. Meer komt er niet bij kijken. Het gaat erom dat je goed kneedt en dat het deeg niet te nat of te droog wordt. Met de deegroller worden er platte pannekoeken van gemaakt. Het leuke is, dat de pannenkoek in de hete pan opzwelt (soort luchtbel). Zie filmpje in de links Van alles over India. Daarna hebben we de chapati met mango en/of een beetje honing gegeten. de kinderen vonden het heerlijk. Zie voor het recept. http://www.smulweb.nl/recepten/1131407/Chapati

donderdag 13 februari 2014

Oosterse Pompoensoep
Wat een leuke dag hebben wij vandaag gehad. Op het programma stond pompoensoep en lassi maken. De kinderen hadden eerder al wat kruiden meegenomen en namen vandaag hun snijplankjes mee. Nadat we eerst uitgebreid hebben besproken wat er eigenlijk allemaal komt kijken bij koken ( kookboek, recept, ingrediënten, pan, e.d.) zijn we aan de slag gegaan. Per groepje kregen de kinderen een stuk pompoen die ze moesten ontdoen van de pitten. Daarna mochten ze om de beurt snijden. Ook de rest van de ingrediënten werden klaargemaakt om de pan in te gaan. Gelukkig hadden we de hulp van moeders om de soep te koken. In de klas hebben de juffen de soep gepureerd met de staafmixer. En toen konden we eindelijk proeven. Wat was het heerlijk. Ook meester Frank kwam proeven. Hij likte zijn vingers erbij af!! 
Na de heerlijke soep hebben we lassi gemaakt. Een heerlijk drankje dat ze veel in India drinken (en veel beter helpt tegen rode peper dan water). En als klap op de vuurpijp hebben we een hele hoop kruiden bekeken en besnuffeld. 


Soep 
pompoen ca. 1 kg
1 grote ui
1 rode peper
2 cm gemberwortel of gemberpasta uit tube (Bresc of AH)
1 limoen
3 el olie
1/4 theelepel gemalen komijn(Silvo)
750 ml. kippenbouillon
1 pakje kokosmelk (200 ml. Conimex)
zout en versgemalen peper


Voorbereiding
Schil de pompoen, verwijder de draden en zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en hak hem fijn.(pas op dat je niet in je ogen gaat wrijven nadat je de pepers hebt gesneden!). Schil en rasp de gemberwortel. Rasp de schil van de limoen.
Bereidingswijze
Fruit in de olie de ui met rode peper, gember, limoenrasp en komijn.
Voeg de bouillon, pompoen en kokosmelk toe en laat de soep afgedekt in 15 á 20 min. gaarkoken op zacht vuur.
Pureer de soep met de staafmixer, breng hem op smaak met zout en peper en verdeel hem over vier kommen.

Lassi
250 ml (ijskoud) water
500 ml yoghurt
2 dessertlepels suiker
4 bananen

Bereidingswijze: 
Pel de bananen en snijd ze in stukjes. Doe de ingrediënten in een kan en pureer met een staafmixer.

woensdag 12 februari 2014

Gezonde voeding

 Vandaag hebben we geleerd over wat Meena eet en wat wij eten? En ook over de invloed op Westerse eetgewoonten van de komst van mensen uit andere landen. Voor veel Westerlingen behoren pompoen, rijst, Aziatische kruiderijen tot de gewone keuken. Maar ook hebben we het over typisch Hollandse groenten gehad. De kinderen hebben een lijst mee naar huis gekregen om thuis te kunnen invullen. Wat eet ik?

  Aziatische markt meet Aziatische groenten en fruit.

Klusjes thuis en op school

Maandag hebben we het gehad over de klusjes die Meena moet doen en het verschil tussen jongens en meisjes. Vonden de kinderen het eerlijk verdeeld? Waarom moeten meisjes meer doen en mogen ze vaak niet naar school? Op de dvd die we bekeken hebben, wisselden Radju en Meena van werk. Wat was het gevolg voor Meena? (zij had een gemakkelijk dagje) en voor Radju? (hij was moe en hongerig). Meena en Radju hebben van elkaar geleerd dat het werk van elkaar moeilijker was dan ze van elkaar dachten en ze .
dachten dat ze allebei even veel eten verdienden.

Op de wijs van Altijd is Kortjakje ziek, hebben we een liedje geleerd over een drukke dag:


Wie begint voor dag en dauw?            

Is de hele dag in touw?
Vegen, wassen, vuur aanmaken.
Water halen, wat veel teken.
s'Avonds rommelt Meena's maag.
Wat een drukke dag vandaag.


 
Meena haalt water
                                                                 
Daarna hebben de kinderen een werkboekje gemaakt over klusjes die zij thuis kunnen doen.

Saaie school/leuke school

Vrijdag hebben we een filmpje gekregen over Meena. Meena mag nu net als haar broer Radju naar school. Ze vindt het heel leuk op school, totdat er iets gebeurt. Vraag uw kind maar wat dat was. We hebben met elkaar gesproken over de verschillen tussen een saaie klas en een leuke klas, over het verschil tussen een school in een ontwikkelingsland en een school uit een Westers land. 
Daarna hebben de kinderen een tekening gemaakt over hun droomklas. Het leuke is dat de meeste klassen getekend zijn zoals ze dat hier gewend zijn met een digibord, computers en boeken. Fijn om te weten dat dat een droomklas is.

     

saaie school                                                    leuke school

vrijdag 7 februari 2014

Knutselen!



Wat een leuke middag hebben de groepen 3 gehad.  Met behulp van een groot aantal ouders hebben we een groot deel van de middag geknutseld. De kinderen konden kiezen uit vier knutselwerkjes.
Een olifant maken en deze prachtig versieren. Mithu, de papegaai van Meena. Speelgoed maken van kosteloos materiaal (wc-rollen, knijpers, papier e.d.) of van een leeg sappak een portemonnee maken. Van tevoren hebben we filmpjes en foto's bekeken via het digibord zodat de kinderen een goede keuze konden maken. Het resultaat laat zien dat de kinderen heel erg hun best hebben gedaan. Vol trots zullen we de werkstukken laten zien op de projectavond van 20 februari.




dinsdag 4 februari 2014

Opening projectweken in amfitheater

Vandaag kwamen de groepen 3 tot en met 5  in het amfitheater bijeen om het project te openen. Het thema op reis werd verbeeld door een koffer met daarin allerlei spullen. De juffen kwamen om beurten toelichting geven bij het voorwerp dat ze in de koffer hadden gedaan. De groepen drie hadden een werkboek van Meena  en een allerlei kruiden erin gedaan. Morgen gaan we in de klas kennis maken met Meena.


woensdag 29 januari 2014

Start Projectweken De avonturen van Meena in Zud-Azie

Dinsdag 4 februari starten we met de projectweken met als thema Reizen. De groepen 3 gaan aan de slag met Zuid-Azie. Als leidraad gebruiken wij het lespakket van Unicef over Meena, een meisje uit Zuid-Azie. Zij staat symbool voor de gelijke rechten van jongens en meisjes in ontwikkelingslanden als India, Bangladesh, Pakistan en Nepal. We leven mee met Meena en haar avonturen. Via tekenfilms, een stripboek over Meena en verschillende werkvormen, leren we meer over het dagelijks leven zoals school, thuis, voeding en gezondheid. 
En natuurlijk kunnen we ook volop beeldend bezig zijn met dit thema. Het beloven leerzame en vooral leuke weken te worden. Wij hebben er alvast heel veel zin in. Via deze weblog blijft u op de hoogte van wat wij allemaal in de klas doen. U kunt ook reageren op een blog. Gewoon even op Reactie klikken.